Lage rug

Lage rug

 

Rugklachten kunnen onderverdeeld worden in aspecifieke en specifieke klachten. Aspecifiek houdt in dat er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak voor het ontstaan van de klacht is. Er zijn geen zichtbaar letsels, maar zijn er wel klachten. Voorbeelden van aspecifieke klachten zijn klachten die ontstaan door een verkeerde houding, eenzijdig bewegingspatroon, stress of een verhoogde spierspanning.weten wij Bij het merendeel van de klachten aan de rug gaat het om aspecifieke rugklachten.

Bij specifieke rugklachten is het wel duidelijk waardoor de klacht is ontstaan en is er weefselschade zichtbaar. Voorbeelden van specifieke rugklachten zijn een hernia van de lage rug, slijtage van de tussenwervels en een wervelfractuur.

Rugklachten kunnen chronisch zijn en acuut. Acute rugklachten zijn klachten die korter dan zes weken aanwezig zijn en chronische rugklachten zijn langer dan drie maanden aanwezig. Vaak wordt gedacht dat chronische klachten niet te verhelpen zijn, maar het tegendeel is echter waar. Door middel van gerichte behandeling kunnen ook rugklachten die al lange tijd aanwezig zijn goed worden verholpen.

Verschillende soorten rugklachten

 

Acute lage rugpijn

Deze pijn schiet ineens in de rug. Deze pijn wordt acute lage rugpijn of spit genoemd. Vaak ontstaat deze pijn, zoals de naam al aangeeft, acuut. De pijn is meestal in de eerste dagen het ergst, daarna wordt deze pijn minder.

De pijn bevindt zich in de rug, maar kan uitstralen naar bil, heup en bovenbeen. Wat specifiek is bij deze klacht is dat de pijn niet uitstraalt naar het onderbeen. De pijn komt plotseling opzetten, maar is meestal binnen enkele weken ook weer verdwenen. Tijdens de eerste dagen is bewegen erg pijnlijk en met name het voorover buigen is erg provocerend. De rug voelt erg stijf. Vaak gaat men anders staan en lopen om de pijn te ontzien.

Bij deze vorm van rugklachten is het belangrijk om rust af te wisselen met bewegen. Voorkom zwaar tillen en bukken tijdens de eerste dagen en zorg voor voldoende afwisseling tussen zitten, liggen, staan en lopen. Het wordt dus afgeraden weken in bed te blijven liggen. Juist het bewegen zorgt ervoor dat de conditie van de spieren verbetert. Daarnaast kan fysiotherapie helpen om de pijnklachten in de rug te verminderen en de mobiliteit van de lage rug te verbeteren. Denk hierbij aan oefeningen, adviezen met betrekking tot houding en beweging en massage/triggerpointbehandeling, Dry Neeling of Manuele Therapie.

Lage rug artrose

Lage rug artrose kan bij mensen rugklachten en pijn in de rug veroorzaken. Dit is echter niet bij iedereen het geval. Iedereen krijgt te maken met slijtage. Personen die last hebben van deze aandoeningen hebben vaak last van ochtendstijfheid. 

Artrose lage rug is een degeneratieve aandoening. Dit betekent dat de artrose niet kan worden teruggedraaid. Veel personen met mild tot middelmatige ernst van slijtage ervaren vaak weinig tot geen klachten wanneer zij correct omgaan met hun lichaam.

Wanneer men ouder wordt, zullen er degeneratieve veranderingen optreden in de wervelkolom wat resulteert in het dunner worden van de tussenwervelschijf. Wanneer deze tussenwervelschijf dunner wordt, zullen de wervels dichterbij elkaar komen. Hierdoor stijgt ook de druk in de facetgewrichten, dit zijn de bewegelijke gewrichten aan de achterkant en zijkant van de wervelkolom en kan de zenuw worden dichtgedrukt. Dit veroorzaakt de pijnklachten in de rug en de uitstralende pijn.

Als deze klachten ontstaan dan dient er een nieuwe balans gevonden te worden tussen belasting en de belastbaarheid van de onderrug. Er kan een programma worden aangeboden die bestaat uit manuele mobilisatie technieken, triggerpointtherapie, Dry Needling, oefentherapie, Rugtriatlon, Medical taping, activiteit en levensstijl coaching.

 

Hernia onderrug

Een hernia is een uitstulping van de kern van de tussenwervelschijf in de onderrug die rugklachten kan veroorzaken. De wetenschappelijke term is Hernia Nuclei Pulposi (HNP).

Een lumbale HNP is een uitstulping van een breuk van de tussenwervelschijf. Bij een breuk komt de kern van de tussenwervelschijf naar buiten en kan deze compressie geven op de zenuwbanen. Dit kan verschillende klachten veroorzaken. Vaak heeft men last van lage rug pijn met uitstralende pijn in één of naar beide benen. Deze uitstralende pijn kan tot aan de knie of zelfs tot aan de hiel lopen.

De klachten kunnen worden uitgelokt door bukken, zitten, tillen etc. Met het naar voren buigen wordt de kern nog verder naar achter geduwd waardoor er nog meer druk op de zenuwbanen komt te staan. Dit resulteert in de herkenbare uitstralende pijnklacht. Ook druk verhogende momenten, zoals hoesten, niezen en persen kan de klacht opwekken. In sommige gevallen kan de druk op de zenuw zo hoog zijn dat dit leidt tot gevoelsstoornissen, zoals tintelingen en voosheid en/of krachtverlies van de spieren.

De oorzaken van een hernia

  • leeftijd
  • genetica
  • slechte houding
  • blessuregeschiedenis van de onderrug
  • overgewicht
  • slechte tiltechniek
  • levensstijl
  • soort werk 

Het behandeltraject bij een HNP bestaat uit 3 verschillende stappen. Dit zijn het zoeken naar de oorzaak, de fysiotherapeutische behandeling en de persoonlijke nazorg.

Alleereerst worden de klachten nauwkeurig in kaart gebracht en wordt er gezamelijk met de cliënt gezocht naar mogelijke oorzaken van de klacht. Zo kan er een gerichte behandeling in worden gezet en herhaling van klachten proberen te voorkomen. In veel gevallen is een slechte lichaamshouding of zwaar en/of eenzijdig belasten de oorzaak. Hieraan ten grondslag kan een verzwakte rompstabiliteit liggen. Er zijn echter ook andere oorzaken mogelijk, zoals een eerdere trauma aan de rug waardoor men uiteindelijk een hernia ontwikkelt.

Een hernia kan operatief of conservatief (zonder operatie) worden behandeld. Vaak heeft het de voorkeur om de klacht eerst zonder operatie te behandelen. Met oefentherapie kunnen de buik- en rugspieren worden getraind om een betere stabiliteit van de onderrug te krijgen. De spieren kunnen de wervels zo beter stabiliseren.

Ook kunnen specifieke oefeningen eraan bijdragen dat de uitstulping van de tussenwervelschijf weer teruggedrongen wordt. Daarnaast kan er met fysiotherapeutische technieken voor worden gezorgd dat er  meer ontspanning in de weefsels en gewrichten rondom de hernia is.

Een goede nazorg bij de fysiotherapeut is belangrijk om recidief te voorkomen.

onze specialisten:

Borstkas

Klachten aan de borst en of ribben kunnen door meerdere oorzaken ontstaan. Stijfheid van de borstwer...

Lees meer

Voet/hiel

Voetklachten komen voor bij 1 op de 4 Nederlanders. Deze klachten beperken het dagelijks functionere...

Lees meer

Elleboog

Er zijn veel verschillende aandoeningen en blessures waardoor elleboogklachten ontstaan. Pijnklachte...

Lees meer

Hoofd/aangezicht/kaak

Aan het hoof, aangezicht en/of de kaak kunnen vervelende klachten ontstaan die uw dagelijks leven ne...

Lees meer

Kuit/achillespees

In de meeste gevallen is pijn in de kuit vervelend, maar kan het geen kwaad. Vaak is er een behandel...

Lees meer

Heup

Heupklachten zijn, soms hevige, pijnklachten die zich in en rond de heup bevinden. Er wordt vaak ged...

Lees meer

Enkel

Er zijn verschillende soorten enkelklachten. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen acute, chr...

Lees meer

Scheenbeenklachten

Eén van de meest voorkomende overbelastingsblessures bij lopen zijn de scheenbeenklachten. Andere b...

Lees meer

Nek

Nekklachten zijn zeer vervelend en een veel voorkomend probleem, Ze kunnen verschillende oorzaken h...

Lees meer

Bekken en bekkenbodem

De bekkenfysiotherapeut kan helpen uw controle over de bekkenbodemspieren te herwinnen en zo uw vert...

Lees meer

Schouder

Het schoudergewricht is het meest beweeglijke gewricht van het lichaam. Het bestaat uit het schouder...

Lees meer

Knie

Zonder knieën kun je niet opstaan, zitten, lopen en springen. Het kniegewricht moet sterk zijn om a...

Lees meer

Hand en pols

Handtherapie houdt zich bezig met het behandelen van functiestoornissen van spieren, pezen, banden, ...

Lees meer
Maak Afspraak

Pols en hand

De hand zit ingewikkeld in elkaar en kan op eindeloos veel manieren bewegen: met veel kracht of juist met precisie. Balans tussen alle onderdelen is heel belangrijk. Een aandoening aan de hand of de pols kan u dan ook flink beperken in het dagelijks handelen. Een handtherapeut kan helpen met het herstel na een val of een breuk, maar ook bij (zenuw)aandoeningen van de pols- en vingergewrichten.

Lees meer over dit klachtengebied

Voet/hiel

Onze voeten zijn onmisbaar bij het lopen. Ze zijn het fundament van ons lichaam en hebben veel te verduren. Voeten hebben een uitermate complexe anatomie. Daarom zijn ze kwetsbaar voor overbelasting en instabiliteit. Enkele voorbeelden van klachten die u kunt krijgen aan uw voet zijn hielspoor, achillespeesklachten, doorgezakte enkels, doorgezakte voorvoet, gewrichtspijn, pees- en bandenpijn.

Lees meer over dit klachtengebied

Enkel

Enkelklachten zijn klachten die men ervaart in en/of rondom het gewricht. Het enkelgewricht bestaat uit verschillende botstukken en er zijn ook banden, spieren en kapsel bij betrokken.

Er zijn verschillende soorten, oorzaken en symptomen en behandelingen bij deze aandoening.

Lees meer over dit klachtengebied

kuit/achillespees

De kuit is het gespierde achterdeel van het been dat zich bevindt tussen de knie en de enkel. De spieren in de kuit bestaan uit een oppervlakkige spiergroep en een diepere spiergroep die beiden vastzitten aan de achillespees.

Klachten aan de kuitspieren variëren van een lichte voorbijgaande stijfheid tot een forse spierscheuring waarbij pijn in de kuit vaak wordt ervaren als zeurende of stekende pijn in combinatie met andere klachten zoals roodheid en zwelling. Vooral bij hardlopers komen kuitklachten regelmatig voor.

Lees meer over dit klachtengebied

Scheenbeenklachten

Bij scheenbeenklachten onderscheiden we klachten aan de binnenvoorzijde en de buitenvoorzijde van het scheenbeen.

De meeste klachten aan het scheenbeen worden gerekend tot de categorie shinsplint.

 

Lees meer over dit klachtengebied

Knie

Klachten aan de knie komen veel voor en kunnen uw bewegingsvrijheid aantasten. Vaak ontstaan knieklachten tijdens het sporten of door een simpele misstap, maar ook artrose (slijtage) is een oorzaak. Een fysiotherapeut kan de juiste diagnose stellen en met u de juiste behandeling bepalen om de pijn te verhelpen. Ook voor en na een knieoperatie heeft fysiotherapie een positieve invloed.

Lees meer over dit klachtengebied

Heup

Veel klachten van de heup hebben te maken met degeneratie van het heupgewricht. De fysiotherapeut ziet tegenwoordig niet alleen mensen na een heupoperatie , maar ook ervoor, zodat de operatie soms uitgesteld kan worden. 'Better in" betekent ook vaak "better out".

Een goede conditie voor de operatie leidt tot een beter resultaat na de operatie. Spierklachten rond de heup zijn ook prima te behandelen met fysiotherapie.

 

Lees meer over dit klachtengebied

Bekken en bekkenbodem

Het bekken verbindt de romp met de benen en speelt een belangrijke rol bij de houding en het bewegen. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij het plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen zwak zijn, of juist te gespannen. Doordat niet iedereen deze spieren voelt, is bewuste controle soms een probleem. De bekkenfysiotherapeut helpt mannen, vrouwen en kinderen met klachten in het bekkengebied. Hierbij hoort ook begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied.

 

Lees meer over dit klachtengebied

Lage rug

Lage rugpijn komt vaak voor en kan hinderlijk zijn bij bewegen. Bukken, tillen, lopen, zitten is dan plots allemaal niet zo vanzelfsprekend meer. Soms straalt de pijn uit naar je been. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Om er achter te komen wat bij jou de oorzaak is en wat er moet gebeuren om van de pijn af te komen kan de fysiotherapeut je helpen.

Lees meer over dit klachtengebied

Elleboog

De elleboog is vaak aangedaan door overbelasting tijdens werk of sport. Tennisarm en golfersarm zijn bekende blessures die goed te behandelen zijn met fysiotherapie.
Heb je letsel en/of breuk na een val? Ook dan kun je voor de revalidatie terecht bij de fysiotherapeut.

Lees meer over dit klachtengebied

Borstkas

De borstkas, ook thorax genoemd, beschermt de longen en het hart en maakt aan de achterzijde deel uit van de totale wervelkolom.
De fysiotherapeut ziet veel mensen die geopereerd zijn aan hun borstkas of soms na een ongeluk of val, waarbij 1 of meerdere ribben gebroken zijn. Belangrijk is dat de borstkas weer kan bewegen zodat de ademhaling niet verstoord wordt.
De borstwervels kunnen aanleiding zijn tot het hebben van pijnklachten in de bovenrug, soms door aangeboren afwijkingen of botziektes.

Lees meer over dit klachtengebied

Nek

Nekklachten kunnen heel hinderlijk zijn omdat ze de beweeglijkheid van het hoofd kunnen beperken. De pijn wordt meestal veroorzaakt door spieren, banden, zenuwen of kleine gewrichten.

Soms straalt de pijn uit naar een plaats verder weg van de nek. Vaak zijn nekklachten de oorzaak van hoofdpijn.

Een fysiotherapeut kan helpen de oorzaak te vinden en helpen met het herstel. Bij gecompliceerde klachten wordt de hulp ingeroepen van een specialist.

Lees meer over dit klachtengebied

Schouder

De schouder is een zeer complex en invloedrijk gewricht. Slechts een lichte verstoring in de beweeglijkheid of de kracht, kan het gebruik van de arm en dus uw dagelijks handelen langdurig beperken.

Veel voorkomende oorzaken van schouderklachten zijn peesirritaties door een scheur of een kalkfragment. Ook kapselirritaties met als gevolg een 'frozen shoulder' komen vaak voor. Onze schouderfysiotherapeut stelt de juiste diagnose en helpt u bij het herstel.

Lees meer over dit klachtengebied

Hoofd, aangezicht en kaak

De klachten vanuit het hoofd en aangezicht variëren in vorm en oorzaak. Zij vereisen een specifieke deskundigheid (orofaciale fysiotherapie).
Naast hoofdpijn, waarvan veel verschillende types bestaan, ziet de orofaciaal fysiotherapeut veelvuldig klachten van de kaak en het kauwstelsel, soms in combinatie met zenuwverlammingen of klachten vanuit de nek.

Lees meer over dit klachtengebied

Jarenlang last van mijn schouder gehad (frozen shoulder), maar na een paar goede dry needling sessies ben ik er helemaal van af. Dankjewel Groustra Fysiotherapie!

Frans Groot
Anna Paulowna

Prachtige accommodatie en kundig personeel met veel specialisaties. Ik was in 'no time' van mijn klachten af. Kortom, een aanrader!

Petra Roozen
Anna Paulowna