Bekkenfysiotherapie

Waarvoor gaat u naar een bekkenfysiotherapeut?

Martine Dekker is geregistreerd bekkenfysiotherapeut en is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in het buik-, lage rug, bekken- en bekkenbodemgebied bij mannen, vrouwen en kinderen. Veel complexe klachten kunnen behandeld worden, zonder operatie.
Operaties kunnen soms zelfs voorkomen worden door het goed en tijdig aanspannen van de bekkenbodem.

De spieren in de lage rug, buik en het bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen. Het komt ook voor dat ze niet op het juiste moment hun werk doen. Niet iedereen voelt deze spieren, waardoor bewuste controle soms niet mogelijk lijkt. De bekkentherapeut kan u helpen de controle hierover te herwinnen.

 
 

Martine Dekker legt uit:
"Als bekkenfysiotherapeut kan ik u helpen uw zelfvertrouwen weer te vinden. Het behandeltraject begin ik met voorlichting, preventie en diagnostiek. Daarop volgt coachen, begeleiden en het behandelen.

Heeft u bijvoorbeeld een van de volgende klachten:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
  • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
  • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;

dan kan bekkenfysiotherapie voor u de oplossing zijn.
Door het sterker worden van de bekkenbodemspieren kunt u bijvoorbeeld het ongewild urineverlies onder controle krijgen en kunnen verzakkingsklachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.
Pijn in de onderbuik of pijn tijdens vrijen kan veroorzaakt worden door een té actieve bekkenbodem. Dan is het juist zaak om de bekkenbodemspieren te leren ontspannen, waardoor de pijnklachten kunnen afnemen.
Ook op het gebied van de seksuologie heb ik scholing gevolgd. Dit is een belangrijk onderdeel binnen de bekkenfysiotherapie en hier zal dan ook tijdens de behandelingen aandacht aan worden geschonken.

 Heeft u begeleiding nodig:

  • bij operaties in de onderbuik;
  • bij bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;
  • tijdens zwangerschap en bevalling.

dan kunt u contact met mij opnemen voor een goede en adequate begeleiding in deze periode.

Eerste afspraak en behandeling

Tijdens de eerste afspraak bespreek ik met u uw klachten en breng ik deze zorgvuldig in kaart. Ik bekijk uw klachten vanuit diverse invalshoeken, het bekken is namelijk niet los te zien van de rest van uw lichaam. Als bekkenfysiotherapeut wil ik dus onder andere weten of er tijdens het bewegen problemen zijn, hoe het plassen en ontlasten gaat en of er problemen zijn met seksualiteit. Om de klacht in kaart te brengen kan een inwendig onderzoek noodzakelijk zijn.
Samen met u maken we een behandelplan. Hierbij evalueren we regelmatig hoe het met u gaat en of uw klacht vermindert. Hoe lang u bij mij onder behandeling bent, is afhankelijk van uw problematiek. De gemiddelde behandeling duurt 3 tot 6 maanden. Dit lijkt lang, maar in deze periode wordt u zo’n 8 keer door mij gezien. In eerste instantie is de behandeling wekelijks, waarna de periodes tussen de behandelingen langer worden.
U krijgt niet alleen gerichte oefeningen, praktische adviezen en uitleg over bijvoorbeeld ademhaling en toiletgedrag, u doet ook oefeningen voor de bekkenbodem en stabilisatie van bekken en lage rug.

Bij bekkenpijnklachten bied ik u de mogelijkheid om gebruik te maken van medical tape (cure tape). De behandeling met deze tape werkt ondersteunend en wordt door mijn patiënten als zeer nuttig / prettig ervaren.
Ook bij incontinentieklachten en buikpijnklachten kan de behandeling worden ondersteund door medical tape.

De behandeling door een bekkenfysiotherapeut vindt doorgaans plaats op verwijzing van de huisarts of specialist (bijvoorbeeld de uroloog, gynaecoloog, seksuoloog of revalidatie-arts, of op advies van een verloskundige of incontinentieverpleegkundige). U kunt ook zonder verwijzing bij mij terecht.

Meer consumenteninformatie kunt u lezen op de website van de Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie (NVFB) via deze link.

Wie komen er voor behandeling in aanmerking?

Volwassenen, zowel mannen als vrouwen, maar ook kinderen kunnen bij mij terecht voor behandeling.
In de wachtkamer van de praktijk vindt u de tarieven voor een behandeling. Het is belangrijk om te controleren hoeveel behandelingen u vanuit uw aanvullende verzekering vergoed krijgt voor fysiotherapie.

Vergoeding

Sinds 1 januari 2011 worden er bij urine-incontinentie 9 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor meer informatie kunt u terecht op nvfb.kngf.nl.

onze specialisten:

Handtherapie

Handtherapie houdt zich bezig met het behandelen van functiestoornissen van spieren, pezen, banden, ...

Lees meer

Kinderorthopedie

Orthopedische problemen bij kinderen tussen de 8-18 jaar.

Lees meer

EPTE ® therapie

EPTE (Echogeleide Percutane Electrolyse) is een nieuwe, innovatieve behandelmethode voor langdurige,...

Lees meer

Looptraining bij Claudicatio Intermittens

Door de pijn bent u geneigd minder te bewegen waardoor de klachten alleen maar verergeren. De fysiot...

Lees meer

Dry Needling

Heeft u een pijnlijke plek in een spier, die naast lokale pijn, ook uitstralende pijn geeft? Dry Nee...

Lees meer

Medical Taping

Ervaart u pijn aan spieren- of gewrichten? Gaat deze pijn maar niet over, wat u ook probeert? Medica...

Lees meer

Echografie

Met echografie kunnen bijvoorbeeld letsels van pezen in beeld worden gebracht en de ernst van het le...

Lees meer

Shockwavetherapie

Behoort u tot de talloze patiënten die aan chronische pijn lijden en die al het mogelijke hebben ge...

Lees meer

Schoudertherapie

De schouder is een zeer complex gewricht dat bij een lichte verstoring van de beweeglijkheid of krac...

Lees meer

Orofaciale fysiotherapie

De klachten vanuit het hoofd en aangezicht variëren in vorm en oorzaak. Zij vereisen een specifieke...

Lees meer

Osteopathie

Het lichaam bestaat uit verschillende systemen die elkaar in evenwicht houden. Is het evenwicht vers...

Lees meer

Fysiotherapie

Fysiotherapie, als bewegen niet vanzelfsprekend is.

Lees meer

Manuele Therapie

Manuele therapie

Lees meer
Maak Afspraak

Pols en hand

De hand zit ingewikkeld in elkaar en kan op eindeloos veel manieren bewegen: met veel kracht of juist met precisie. Balans tussen alle onderdelen is heel belangrijk. Een aandoening aan de hand of de pols kan u dan ook flink beperken in het dagelijks handelen. Een handtherapeut kan helpen met het herstel na een val of een breuk, maar ook bij (zenuw)aandoeningen van de pols- en vingergewrichten.

Lees meer over dit klachtengebied

Voet/hiel

Onze voeten zijn onmisbaar bij het lopen. Ze zijn het fundament van ons lichaam en hebben veel te verduren. Voeten hebben een uitermate complexe anatomie. Daarom zijn ze kwetsbaar voor overbelasting en instabiliteit. Enkele voorbeelden van klachten die u kunt krijgen aan uw voet zijn hielspoor, achillespeesklachten, doorgezakte enkels, doorgezakte voorvoet, gewrichtspijn, pees- en bandenpijn.

Lees meer over dit klachtengebied

Enkel

Enkelklachten zijn klachten die men ervaart in en/of rondom het gewricht. Het enkelgewricht bestaat uit verschillende botstukken en er zijn ook banden, spieren en kapsel bij betrokken.

Er zijn verschillende soorten, oorzaken en symptomen en behandelingen bij deze aandoening.

Lees meer over dit klachtengebied

kuit/achillespees

De kuit is het gespierde achterdeel van het been dat zich bevindt tussen de knie en de enkel. De spieren in de kuit bestaan uit een oppervlakkige spiergroep en een diepere spiergroep die beiden vastzitten aan de achillespees.

Klachten aan de kuitspieren variëren van een lichte voorbijgaande stijfheid tot een forse spierscheuring waarbij pijn in de kuit vaak wordt ervaren als zeurende of stekende pijn in combinatie met andere klachten zoals roodheid en zwelling. Vooral bij hardlopers komen kuitklachten regelmatig voor.

Lees meer over dit klachtengebied

Scheenbeenklachten

Bij scheenbeenklachten onderscheiden we klachten aan de binnenvoorzijde en de buitenvoorzijde van het scheenbeen.

De meeste klachten aan het scheenbeen worden gerekend tot de categorie shinsplint.

 

Lees meer over dit klachtengebied

Knie

Klachten aan de knie komen veel voor en kunnen uw bewegingsvrijheid aantasten. Vaak ontstaan knieklachten tijdens het sporten of door een simpele misstap, maar ook artrose (slijtage) is een oorzaak. Een fysiotherapeut kan de juiste diagnose stellen en met u de juiste behandeling bepalen om de pijn te verhelpen. Ook voor en na een knieoperatie heeft fysiotherapie een positieve invloed.

Lees meer over dit klachtengebied

Heup

Veel klachten van de heup hebben te maken met degeneratie van het heupgewricht. De fysiotherapeut ziet tegenwoordig niet alleen mensen na een heupoperatie , maar ook ervoor, zodat de operatie soms uitgesteld kan worden. 'Better in" betekent ook vaak "better out".

Een goede conditie voor de operatie leidt tot een beter resultaat na de operatie. Spierklachten rond de heup zijn ook prima te behandelen met fysiotherapie.

 

Lees meer over dit klachtengebied

Bekken en bekkenbodem

Het bekken verbindt de romp met de benen en speelt een belangrijke rol bij de houding en het bewegen. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij het plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen zwak zijn, of juist te gespannen. Doordat niet iedereen deze spieren voelt, is bewuste controle soms een probleem. De bekkenfysiotherapeut helpt mannen, vrouwen en kinderen met klachten in het bekkengebied. Hierbij hoort ook begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied.

 

Lees meer over dit klachtengebied

Lage rug

Lage rugpijn komt vaak voor en kan hinderlijk zijn bij bewegen. Bukken, tillen, lopen, zitten is dan plots allemaal niet zo vanzelfsprekend meer. Soms straalt de pijn uit naar je been. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Om er achter te komen wat bij jou de oorzaak is en wat er moet gebeuren om van de pijn af te komen kan de fysiotherapeut je helpen.

Lees meer over dit klachtengebied

Elleboog

De elleboog is vaak aangedaan door overbelasting tijdens werk of sport. Tennisarm en golfersarm zijn bekende blessures die goed te behandelen zijn met fysiotherapie.
Heb je letsel en/of breuk na een val? Ook dan kun je voor de revalidatie terecht bij de fysiotherapeut.

Lees meer over dit klachtengebied

Borstkas

De borstkas, ook thorax genoemd, beschermt de longen en het hart en maakt aan de achterzijde deel uit van de totale wervelkolom.
De fysiotherapeut ziet veel mensen die geopereerd zijn aan hun borstkas of soms na een ongeluk of val, waarbij 1 of meerdere ribben gebroken zijn. Belangrijk is dat de borstkas weer kan bewegen zodat de ademhaling niet verstoord wordt.
De borstwervels kunnen aanleiding zijn tot het hebben van pijnklachten in de bovenrug, soms door aangeboren afwijkingen of botziektes.

Lees meer over dit klachtengebied

Nek

Nekklachten kunnen heel hinderlijk zijn omdat ze de beweeglijkheid van het hoofd kunnen beperken. De pijn wordt meestal veroorzaakt door spieren, banden, zenuwen of kleine gewrichten.

Soms straalt de pijn uit naar een plaats verder weg van de nek. Vaak zijn nekklachten de oorzaak van hoofdpijn.

Een fysiotherapeut kan helpen de oorzaak te vinden en helpen met het herstel. Bij gecompliceerde klachten wordt de hulp ingeroepen van een specialist.

Lees meer over dit klachtengebied

Schouder

De schouder is een zeer complex en invloedrijk gewricht. Slechts een lichte verstoring in de beweeglijkheid of de kracht, kan het gebruik van de arm en dus uw dagelijks handelen langdurig beperken.

Veel voorkomende oorzaken van schouderklachten zijn peesirritaties door een scheur of een kalkfragment. Ook kapselirritaties met als gevolg een 'frozen shoulder' komen vaak voor. Onze schouderfysiotherapeut stelt de juiste diagnose en helpt u bij het herstel.

Lees meer over dit klachtengebied

Hoofd, aangezicht en kaak

De klachten vanuit het hoofd en aangezicht variëren in vorm en oorzaak. Zij vereisen een specifieke deskundigheid (orofaciale fysiotherapie).
Naast hoofdpijn, waarvan veel verschillende types bestaan, ziet de orofaciaal fysiotherapeut veelvuldig klachten van de kaak en het kauwstelsel, soms in combinatie met zenuwverlammingen of klachten vanuit de nek.

Lees meer over dit klachtengebied

Jarenlang last van mijn schouder gehad (frozen shoulder), maar na een paar goede dry needling sessies ben ik er helemaal van af. Dankjewel Groustra Fysiotherapie!

Frans Groot
Anna Paulowna

Prachtige accommodatie en kundig personeel met veel specialisaties. Ik was in 'no time' van mijn klachten af. Kortom, een aanrader!

Petra Roozen
Anna Paulowna