Enkel

Enkelklachten

 

Er zijn verschillende soorten enkelklachten. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen acute, chronische, a-specifieke en specifieke enkelklachten.

Het verschil tussen acute en chronische klachten wordt bepaald door de tijdsduur van de klachten. Acute klachten zijn klachten waarbij de patiënt binnen zes weken van de pijn af is. Indien klachten langer duren dan drie maanden, is er sprake van chronische enkelklachten.

Chronische klachten wil niet zeggen dat de klacht niet meer verdwijnt. Dit is in het geval van enkelklachten niet zo. Ook deze klachten zijn vaak goed te behandelen met fysiotherapie.

Specifieke klachten zijn klachten waarbij de oorzaak van het ontstaan van de pijn aan de enkel duidelijk is. Denk hier bijvoorbeeld aan een verzwikking van de enkel.

Als de oorzaak onbekend is, is de klacht a-specifiek.

 

Verschillende aandoeningen die pijnklachten in de enkel veroorzaken

 

  • Steriele ontsteking van het enkelgewricht (synovitis). Door de ontsteking ontstaat er een zwelling in de enkel door toename van gewrichtsvocht.
  • Slijmbeursontsteking van de hiel. Hierbij treedt er schade van de slijmbeurs op ter hoogte van de hiel. Er kan pijn ontstaan de hiel- en enkelregio.
  • Ontwrichte enkel. Hier is sprake van als één of meerdere botstukken van het enkelgewricht niet goed in de positie staan. 
  • Enkeldistorsie. Dit wordt ook wel een verzwikking van de enkel genoemd. De weefsels en ligamenten (banden) rondom de enkel worden beschadigd. In de meeste gevallen beschadigen de enkelbanden aan de buitenkant van de enkel het ernstigst.
  • Ziekte van Sever. Deze aandoening komt vaak voor bij kinderen en jongeren. De blessure ontstaat wanneer er een te grote spanning of herhaaldelijk en langdurige spanning wordt uitgevoerd op de groeischijf van de hiel.
  • Enkelimpingement. Hierbij is er sprake van weefselschade aan de achterkant van het enkelgewricht. Deze schade ontstaat door teveel druk op de weefsels tijdens het maximaal strekken van de enkel.
  • Peroneus tendinopathie. Dit is een overbelasting van de peroneuspees. Deze blessure kenmerkt zich door pijn aan de buiten/zijkant van de enkel. De pijn ontstaat door weefselschade aan de peroneus pees.
  • Hielspoor. Hierbij is er irritatie aanwezig van de peesplaat onder de voet bij de aanhechting aan het hielbeen. De belangrijkste oorzaak is overbelasting van deze peesplaat. 
  • Artrose van de enkel. Als het kraakbeen op de botdelen in de enkel beschadigt of dunner wordt, spreken we van slijtage. Dit kan ontstaan door het ouder worden, maar bij voorbeeld ook door een breuk in het verleden.

 

Symptomen bij enkelklachten 

Een fractuur, een verzwikking, een ontwrichting, achillespeesklachten en een inmingement hebben ieder specifieke symptomen die passend zijn bij de blessure. Dit zijn de meest voorkomende symtomen die bij deze aandoening kunnen voorkomen:

  • pijn in of rondom het enkelgewricht
  • pijn die uitstraalt naar de voet of het onderbeen
  • instabiliteit
  • verminderde bewegelijkheid
  • pijn die erger wordt bij belasten, zoals lopen of staan
  • pijn bij strekken of buigen
  • verminderde kracht in de voet
  • zwelling en/of bloeduitstorting

Voor een gerichte behandeling van onder andere de hierboven beschreven klachten, kunt u terecht bij onze fysiotherapeuten. Samen met u bekijkt de fysiotherapeut de beste behandelmethode.

 

Behandeling van enkelklachten

De behandeling wordt mede bepaald door de oorzaak van de blessures. Bij de meeste enkelproblemen is het belangrijk dat het gewricht relatieve rust krijgt. Daarnaast is het belangrijk om de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de enkel te waarborgen. 

Hoe kan de fysiotherapeut u hierbij helpen?

De fysiotherapeut heeft de beschikking over verschillende behandelmethodes en-technieken. Door middel van bijvoorbeeld mobilisatietechnieken, taping, dry needling, shockwave therapie, triggerpointtherapie, advies, massage en oefentherapie helpen wij u weer op weg naar een goed herstel.

  

                  

onze specialisten:

Lage rug

Verschillende blessures en aandoeningen kunnen pijn in de rug veroorzaken. De oorzaken voor het onts...

Lees meer

Borstkas

Klachten aan de borst en of ribben kunnen door meerdere oorzaken ontstaan. Stijfheid van de borstwer...

Lees meer

Voet/hiel

Voetklachten komen voor bij 1 op de 4 Nederlanders. Deze klachten beperken het dagelijks functionere...

Lees meer

Elleboog

Er zijn veel verschillende aandoeningen en blessures waardoor elleboogklachten ontstaan. Pijnklachte...

Lees meer

Hoofd/aangezicht/kaak

Aan het hoof, aangezicht en/of de kaak kunnen vervelende klachten ontstaan die uw dagelijks leven ne...

Lees meer

Kuit/achillespees

In de meeste gevallen is pijn in de kuit vervelend, maar kan het geen kwaad. Vaak is er een behandel...

Lees meer

Heup

Heupklachten zijn, soms hevige, pijnklachten die zich in en rond de heup bevinden. Er wordt vaak ged...

Lees meer

Scheenbeenklachten

Eén van de meest voorkomende overbelastingsblessures bij lopen zijn de scheenbeenklachten. Andere b...

Lees meer

Nek

Nekklachten zijn zeer vervelend en een veel voorkomend probleem, Ze kunnen verschillende oorzaken h...

Lees meer

Bekken en bekkenbodem

De bekkenfysiotherapeut kan helpen uw controle over de bekkenbodemspieren te herwinnen en zo uw vert...

Lees meer

Schouder

Het schoudergewricht is het meest beweeglijke gewricht van het lichaam. Het bestaat uit het schouder...

Lees meer

Knie

Zonder knieën kun je niet opstaan, zitten, lopen en springen. Het kniegewricht moet sterk zijn om a...

Lees meer

Hand en pols

Handtherapie houdt zich bezig met het behandelen van functiestoornissen van spieren, pezen, banden, ...

Lees meer
Maak Afspraak

Pols en hand

De hand zit ingewikkeld in elkaar en kan op eindeloos veel manieren bewegen: met veel kracht of juist met precisie. Balans tussen alle onderdelen is heel belangrijk. Een aandoening aan de hand of de pols kan u dan ook flink beperken in het dagelijks handelen. Een handtherapeut kan helpen met het herstel na een val of een breuk, maar ook bij (zenuw)aandoeningen van de pols- en vingergewrichten.

Lees meer over dit klachtengebied

Voet/hiel

Onze voeten zijn onmisbaar bij het lopen. Ze zijn het fundament van ons lichaam en hebben veel te verduren. Voeten hebben een uitermate complexe anatomie. Daarom zijn ze kwetsbaar voor overbelasting en instabiliteit. Enkele voorbeelden van klachten die u kunt krijgen aan uw voet zijn hielspoor, achillespeesklachten, doorgezakte enkels, doorgezakte voorvoet, gewrichtspijn, pees- en bandenpijn.

Lees meer over dit klachtengebied

Enkel

Enkelklachten zijn klachten die men ervaart in en/of rondom het gewricht. Het enkelgewricht bestaat uit verschillende botstukken en er zijn ook banden, spieren en kapsel bij betrokken.

Er zijn verschillende soorten, oorzaken en symptomen en behandelingen bij deze aandoening.

Lees meer over dit klachtengebied

kuit/achillespees

De kuit is het gespierde achterdeel van het been dat zich bevindt tussen de knie en de enkel. De spieren in de kuit bestaan uit een oppervlakkige spiergroep en een diepere spiergroep die beiden vastzitten aan de achillespees.

Klachten aan de kuitspieren variëren van een lichte voorbijgaande stijfheid tot een forse spierscheuring waarbij pijn in de kuit vaak wordt ervaren als zeurende of stekende pijn in combinatie met andere klachten zoals roodheid en zwelling. Vooral bij hardlopers komen kuitklachten regelmatig voor.

Lees meer over dit klachtengebied

Scheenbeenklachten

Bij scheenbeenklachten onderscheiden we klachten aan de binnenvoorzijde en de buitenvoorzijde van het scheenbeen.

De meeste klachten aan het scheenbeen worden gerekend tot de categorie shinsplint.

 

Lees meer over dit klachtengebied

Knie

Klachten aan de knie komen veel voor en kunnen uw bewegingsvrijheid aantasten. Vaak ontstaan knieklachten tijdens het sporten of door een simpele misstap, maar ook artrose (slijtage) is een oorzaak. Een fysiotherapeut kan de juiste diagnose stellen en met u de juiste behandeling bepalen om de pijn te verhelpen. Ook voor en na een knieoperatie heeft fysiotherapie een positieve invloed.

Lees meer over dit klachtengebied

Heup

Veel klachten van de heup hebben te maken met degeneratie van het heupgewricht. De fysiotherapeut ziet tegenwoordig niet alleen mensen na een heupoperatie , maar ook ervoor, zodat de operatie soms uitgesteld kan worden. 'Better in" betekent ook vaak "better out".

Een goede conditie voor de operatie leidt tot een beter resultaat na de operatie. Spierklachten rond de heup zijn ook prima te behandelen met fysiotherapie.

 

Lees meer over dit klachtengebied

Bekken en bekkenbodem

Het bekken verbindt de romp met de benen en speelt een belangrijke rol bij de houding en het bewegen. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij het plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen zwak zijn, of juist te gespannen. Doordat niet iedereen deze spieren voelt, is bewuste controle soms een probleem. De bekkenfysiotherapeut helpt mannen, vrouwen en kinderen met klachten in het bekkengebied. Hierbij hoort ook begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied.

 

Lees meer over dit klachtengebied

Lage rug

Lage rugpijn komt vaak voor en kan hinderlijk zijn bij bewegen. Bukken, tillen, lopen, zitten is dan plots allemaal niet zo vanzelfsprekend meer. Soms straalt de pijn uit naar je been. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Om er achter te komen wat bij jou de oorzaak is en wat er moet gebeuren om van de pijn af te komen kan de fysiotherapeut je helpen.

Lees meer over dit klachtengebied

Elleboog

De elleboog is vaak aangedaan door overbelasting tijdens werk of sport. Tennisarm en golfersarm zijn bekende blessures die goed te behandelen zijn met fysiotherapie.
Heb je letsel en/of breuk na een val? Ook dan kun je voor de revalidatie terecht bij de fysiotherapeut.

Lees meer over dit klachtengebied

Borstkas

De borstkas, ook thorax genoemd, beschermt de longen en het hart en maakt aan de achterzijde deel uit van de totale wervelkolom.
De fysiotherapeut ziet veel mensen die geopereerd zijn aan hun borstkas of soms na een ongeluk of val, waarbij 1 of meerdere ribben gebroken zijn. Belangrijk is dat de borstkas weer kan bewegen zodat de ademhaling niet verstoord wordt.
De borstwervels kunnen aanleiding zijn tot het hebben van pijnklachten in de bovenrug, soms door aangeboren afwijkingen of botziektes.

Lees meer over dit klachtengebied

Nek

Nekklachten kunnen heel hinderlijk zijn omdat ze de beweeglijkheid van het hoofd kunnen beperken. De pijn wordt meestal veroorzaakt door spieren, banden, zenuwen of kleine gewrichten.

Soms straalt de pijn uit naar een plaats verder weg van de nek. Vaak zijn nekklachten de oorzaak van hoofdpijn.

Een fysiotherapeut kan helpen de oorzaak te vinden en helpen met het herstel. Bij gecompliceerde klachten wordt de hulp ingeroepen van een specialist.

Lees meer over dit klachtengebied

Schouder

De schouder is een zeer complex en invloedrijk gewricht. Slechts een lichte verstoring in de beweeglijkheid of de kracht, kan het gebruik van de arm en dus uw dagelijks handelen langdurig beperken.

Veel voorkomende oorzaken van schouderklachten zijn peesirritaties door een scheur of een kalkfragment. Ook kapselirritaties met als gevolg een 'frozen shoulder' komen vaak voor. Onze schouderfysiotherapeut stelt de juiste diagnose en helpt u bij het herstel.

Lees meer over dit klachtengebied

Hoofd, aangezicht en kaak

De klachten vanuit het hoofd en aangezicht variëren in vorm en oorzaak. Zij vereisen een specifieke deskundigheid (orofaciale fysiotherapie).
Naast hoofdpijn, waarvan veel verschillende types bestaan, ziet de orofaciaal fysiotherapeut veelvuldig klachten van de kaak en het kauwstelsel, soms in combinatie met zenuwverlammingen of klachten vanuit de nek.

Lees meer over dit klachtengebied

Jarenlang last van mijn schouder gehad (frozen shoulder), maar na een paar goede dry needling sessies ben ik er helemaal van af. Dankjewel Groustra Fysiotherapie!

Frans Groot
Anna Paulowna

Prachtige accommodatie en kundig personeel met veel specialisaties. Ik was in 'no time' van mijn klachten af. Kortom, een aanrader!

Petra Roozen
Anna Paulowna