Elleboog

Elleboogklachten

Het ellebooggewricht is een bijzonder gewricht omdat dit gewricht één bot uit je bovenarm verbindt met twee botten uit de onderarm. In dit gewricht is het buigen en strekken van de arm mogelijk maar ook het draaien van de onderarm t.o.v. de bovenarm waarbij de twee botten in de onderarm om elkaar draaien.

Er zijn verschillende soorten elleboogklachten. Specifieke en aspecifieke klachten.

Bij specifieke klachten is de oorzaak van de klachten bekend en daardoor goed te verklaren. Aan de hand van een röntgenfoto of MRI-scan kan er gezien worden wat de oorzaak van de elleboogklacht is. Aspecifieke elleboogpijn zijn pijnklachten waarbij de oorzaak van de elleboogklacht niet duidelijk is. Er zijn geen afwijkingen van een anatomische structuur (zoals een botbreuk, peesontsteking of peesirritatie) zichtbaar. De pijn wordt dan wel in de elleboog gevoeld, maar de pijn wordt veroorzaakt door een blessure in een nabijgelegen gewricht, zoals de schouder of nek. Deze pijn noemen we ook wel uitstralende pijn en er zijn meerdere gewrichten en spieren die deze pijn in de elleboog kunnen veroorzaken.

Ook is er verschil tussen acute en chronische klachten. Het verschil tussen acute en chronische klachten zit in de duur van de klacht.  Acute klachten zijn pijnklachten die korter dan zes weken aanwezig zijn. Chronische pijnklachten in de elleboog zijn klachten die langer dan drie maanden aanwezig zijn. De term ‘chronisch’ wil in deze gevallen dus niet zeggen dat de klacht niet te behandelen is. Ook chronische klachten kunnen behandeld en verholpen worden door fysiotherapeutische behandeltechnieken.

Er zijn verschillende soorten aandoeningen in elleboog. De meest bekende zijn de tenniselleboog en de golferselleboog.

Tenniselleboog

Mensen die last hebben van een tenniselleboog ervaren pijn bij het uitvoeren van bewegingen waar knijpkracht en grijpkracht voor nodig zijn. In het begin zijn klachten vooral aanwezig in de vorm van pijn na een zware of ongewoonlijke activiteit. De pijn is vooral gelokaliseerd op de elleboog, ongeveer 1 tot 2 cm onder het uitstekende bot aan de buitenzijde van de elleboog.

De oorzaak van een tenniselleboog is vaak overbelasting. Dit kan een acute of langdurige overbelasting zijn. Het herhaaldelijk en vaak tillen van zware voorwerpen of uitwringen van een vaatdoek zijn voorbeelden van langdurige overbelasting. Een val op de arm kan een acute overbelasting op de pees zijn. Daarnaast kunnen ook blokkades in de nek/rug, schouder of pols leiden tot een tennisarm. Daarom wordt bij een fysiotherapeutisch onderzoek van de elleboog ook gekeken naar andere gewrichten.

De belasting op de aanhechting van de polsstrekkers moet vaak verminderd worden om de pees te laten herstellen. Daarnaast kunnen fysiotherapeutische technieken, zoals Shockwavetherapie, fricties, Medical Taping, het aanmeten van een brace, mobilisaties, manipulaties of Dry Needling toegepast worden om de klacht te behandelen. Ook een specifiek oefenprogramma kan worden voorgeschreven en worden houdings- en bewegingsadviezen gegeven zodat recidief van de klachten voorkomen kan worden.

Golferselleboog

Een golferselleboog is een relatief veel voorkomende blessure die pijn veroorzaakt aan de binnenkant van het ellebooggewricht. Deze aandoening is vergelijkbaar met de tenniselleboog, die juist klachten geeft aan de buitenkant van de elleboog.

De groep spieren aan de voorkant van de voorarm worden de voorarmflexoren genoemd. De voorarmflexoren hebben een gezamenlijke aanhechting op de binnenzijde van de elleboog.  Ze hechten zich hier aan op het bot via een pees.

Wanneer deze pees vaak onder spanning staat, door veel herhalingen of door een grote kracht, kan er schade aan de pees ontstaan. Er ontstaat een ontsteking en degeneratie van de pees die vastzit aan het bot van de binnenzijde van de elleboog. De aandoening kan echter ook ontstaan door een specifiek trauma.

Hoewel deze aandoening kan voorkomen op elke leeftijd, wordt hij vooral veel gezien bij personen tussen de 40 en 60 jaar. Personen ontwikkelen deze aandoening typisch door activiteiten waarbij er herhaalde polsbuiging tegen weerstand wordt vereist of bij activiteiten waarbij herhaalde grote knijpkracht nodig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan golfen, tennissen, computerwerk, metselen, schilderen of timmerwerk.

Een blessuregeschiedenis met pols-, elleboog-, schouder- of nekklachten kunnen een verhoogde kans geven op het ontwikkelen van een golferselleboog.

Personen met deze aandoening ervaren vaak een toename in pijn tijdens dagelijkse activiteiten, zoals het optillen van een beker, omdraaien van een deurknop, openen van een pot, een hand schudden, boodschappen tillen of tijdens het sturen van de auto. Ook kan men voornamelijk ’s morgens last hebben van een stijf gevoel in de elleboog.

Fysiotherapeutische behandeling van personen met deze aandoening is noodzakelijk voor een snel herstelproces en om de kans op het opnieuw optreden van de aandoening te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit Shockwavetherapie, Dry Needling, massagetechnieken, Medical Taping, het aanmeten van een brace, gewrichtsmobilisaties en adviezen met betrekking tot houding en beweging.

onze specialisten:

Lage rug

Verschillende blessures en aandoeningen kunnen pijn in de rug veroorzaken. De oorzaken voor het onts...

Lees meer

Borstkas

Klachten aan de borst en of ribben kunnen door meerdere oorzaken ontstaan. Stijfheid van de borstwer...

Lees meer

Voet/hiel

Voetklachten komen voor bij 1 op de 4 Nederlanders. Deze klachten beperken het dagelijks functionere...

Lees meer

Hoofd/aangezicht/kaak

Aan het hoof, aangezicht en/of de kaak kunnen vervelende klachten ontstaan die uw dagelijks leven ne...

Lees meer

Kuit/achillespees

In de meeste gevallen is pijn in de kuit vervelend, maar kan het geen kwaad. Vaak is er een behandel...

Lees meer

Heup

Heupklachten zijn, soms hevige, pijnklachten die zich in en rond de heup bevinden. Er wordt vaak ged...

Lees meer

Enkel

Er zijn verschillende soorten enkelklachten. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen acute, chr...

Lees meer

Scheenbeenklachten

Eén van de meest voorkomende overbelastingsblessures bij lopen zijn de scheenbeenklachten. Andere b...

Lees meer

Nek

Nekklachten zijn zeer vervelend en een veel voorkomend probleem, Ze kunnen verschillende oorzaken h...

Lees meer

Bekken en bekkenbodem

De bekkenfysiotherapeut kan helpen uw controle over de bekkenbodemspieren te herwinnen en zo uw vert...

Lees meer

Schouder

Het schoudergewricht is het meest beweeglijke gewricht van het lichaam. Het bestaat uit het schouder...

Lees meer

Knie

Zonder knieën kun je niet opstaan, zitten, lopen en springen. Het kniegewricht moet sterk zijn om a...

Lees meer

Hand en pols

Handtherapie houdt zich bezig met het behandelen van functiestoornissen van spieren, pezen, banden, ...

Lees meer
Maak Afspraak

Pols en hand

De hand zit ingewikkeld in elkaar en kan op eindeloos veel manieren bewegen: met veel kracht of juist met precisie. Balans tussen alle onderdelen is heel belangrijk. Een aandoening aan de hand of de pols kan u dan ook flink beperken in het dagelijks handelen. Een handtherapeut kan helpen met het herstel na een val of een breuk, maar ook bij (zenuw)aandoeningen van de pols- en vingergewrichten.

Lees meer over dit klachtengebied

Voet/hiel

Onze voeten zijn onmisbaar bij het lopen. Ze zijn het fundament van ons lichaam en hebben veel te verduren. Voeten hebben een uitermate complexe anatomie. Daarom zijn ze kwetsbaar voor overbelasting en instabiliteit. Enkele voorbeelden van klachten die u kunt krijgen aan uw voet zijn hielspoor, achillespeesklachten, doorgezakte enkels, doorgezakte voorvoet, gewrichtspijn, pees- en bandenpijn.

Lees meer over dit klachtengebied

Enkel

Enkelklachten zijn klachten die men ervaart in en/of rondom het gewricht. Het enkelgewricht bestaat uit verschillende botstukken en er zijn ook banden, spieren en kapsel bij betrokken.

Er zijn verschillende soorten, oorzaken en symptomen en behandelingen bij deze aandoening.

Lees meer over dit klachtengebied

kuit/achillespees

De kuit is het gespierde achterdeel van het been dat zich bevindt tussen de knie en de enkel. De spieren in de kuit bestaan uit een oppervlakkige spiergroep en een diepere spiergroep die beiden vastzitten aan de achillespees.

Klachten aan de kuitspieren variëren van een lichte voorbijgaande stijfheid tot een forse spierscheuring waarbij pijn in de kuit vaak wordt ervaren als zeurende of stekende pijn in combinatie met andere klachten zoals roodheid en zwelling. Vooral bij hardlopers komen kuitklachten regelmatig voor.

Lees meer over dit klachtengebied

Scheenbeenklachten

Bij scheenbeenklachten onderscheiden we klachten aan de binnenvoorzijde en de buitenvoorzijde van het scheenbeen.

De meeste klachten aan het scheenbeen worden gerekend tot de categorie shinsplint.

 

Lees meer over dit klachtengebied

Knie

Klachten aan de knie komen veel voor en kunnen uw bewegingsvrijheid aantasten. Vaak ontstaan knieklachten tijdens het sporten of door een simpele misstap, maar ook artrose (slijtage) is een oorzaak. Een fysiotherapeut kan de juiste diagnose stellen en met u de juiste behandeling bepalen om de pijn te verhelpen. Ook voor en na een knieoperatie heeft fysiotherapie een positieve invloed.

Lees meer over dit klachtengebied

Heup

Veel klachten van de heup hebben te maken met degeneratie van het heupgewricht. De fysiotherapeut ziet tegenwoordig niet alleen mensen na een heupoperatie , maar ook ervoor, zodat de operatie soms uitgesteld kan worden. 'Better in" betekent ook vaak "better out".

Een goede conditie voor de operatie leidt tot een beter resultaat na de operatie. Spierklachten rond de heup zijn ook prima te behandelen met fysiotherapie.

 

Lees meer over dit klachtengebied

Bekken en bekkenbodem

Het bekken verbindt de romp met de benen en speelt een belangrijke rol bij de houding en het bewegen. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij het plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen zwak zijn, of juist te gespannen. Doordat niet iedereen deze spieren voelt, is bewuste controle soms een probleem. De bekkenfysiotherapeut helpt mannen, vrouwen en kinderen met klachten in het bekkengebied. Hierbij hoort ook begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied.

 

Lees meer over dit klachtengebied

Lage rug

Lage rugpijn komt vaak voor en kan hinderlijk zijn bij bewegen. Bukken, tillen, lopen, zitten is dan plots allemaal niet zo vanzelfsprekend meer. Soms straalt de pijn uit naar je been. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Om er achter te komen wat bij jou de oorzaak is en wat er moet gebeuren om van de pijn af te komen kan de fysiotherapeut je helpen.

Lees meer over dit klachtengebied

Elleboog

De elleboog is vaak aangedaan door overbelasting tijdens werk of sport. Tennisarm en golfersarm zijn bekende blessures die goed te behandelen zijn met fysiotherapie.
Heb je letsel en/of breuk na een val? Ook dan kun je voor de revalidatie terecht bij de fysiotherapeut.

Lees meer over dit klachtengebied

Borstkas

De borstkas, ook thorax genoemd, beschermt de longen en het hart en maakt aan de achterzijde deel uit van de totale wervelkolom.
De fysiotherapeut ziet veel mensen die geopereerd zijn aan hun borstkas of soms na een ongeluk of val, waarbij 1 of meerdere ribben gebroken zijn. Belangrijk is dat de borstkas weer kan bewegen zodat de ademhaling niet verstoord wordt.
De borstwervels kunnen aanleiding zijn tot het hebben van pijnklachten in de bovenrug, soms door aangeboren afwijkingen of botziektes.

Lees meer over dit klachtengebied

Nek

Nekklachten kunnen heel hinderlijk zijn omdat ze de beweeglijkheid van het hoofd kunnen beperken. De pijn wordt meestal veroorzaakt door spieren, banden, zenuwen of kleine gewrichten.

Soms straalt de pijn uit naar een plaats verder weg van de nek. Vaak zijn nekklachten de oorzaak van hoofdpijn.

Een fysiotherapeut kan helpen de oorzaak te vinden en helpen met het herstel. Bij gecompliceerde klachten wordt de hulp ingeroepen van een specialist.

Lees meer over dit klachtengebied

Schouder

De schouder is een zeer complex en invloedrijk gewricht. Slechts een lichte verstoring in de beweeglijkheid of de kracht, kan het gebruik van de arm en dus uw dagelijks handelen langdurig beperken.

Veel voorkomende oorzaken van schouderklachten zijn peesirritaties door een scheur of een kalkfragment. Ook kapselirritaties met als gevolg een 'frozen shoulder' komen vaak voor. Onze schouderfysiotherapeut stelt de juiste diagnose en helpt u bij het herstel.

Lees meer over dit klachtengebied

Hoofd, aangezicht en kaak

De klachten vanuit het hoofd en aangezicht variëren in vorm en oorzaak. Zij vereisen een specifieke deskundigheid (orofaciale fysiotherapie).
Naast hoofdpijn, waarvan veel verschillende types bestaan, ziet de orofaciaal fysiotherapeut veelvuldig klachten van de kaak en het kauwstelsel, soms in combinatie met zenuwverlammingen of klachten vanuit de nek.

Lees meer over dit klachtengebied

Jarenlang last van mijn schouder gehad (frozen shoulder), maar na een paar goede dry needling sessies ben ik er helemaal van af. Dankjewel Groustra Fysiotherapie!

Frans Groot
Anna Paulowna

Prachtige accommodatie en kundig personeel met veel specialisaties. Ik was in 'no time' van mijn klachten af. Kortom, een aanrader!

Petra Roozen
Anna Paulowna