Kuit/achillespees

 

Kuitklachten

Welke behandeling nodig is bij kuitklachten, hangt af van de oorzaak. Heel soms is een trombosebeen de oorzaak. Bij een mogelijk trombosebeen is afwachten gevaarlijk: het stolsel in de beenader kan losschieten en via het bloed in de longen terechtkomen. Dan is er sprake van een longembolie en dan moet je direct naar het ziekenhuis. Daarom wordt bij kuitklachten altijd aangeraden om het te laten nakijken door een huisarts of fysiotherapeut.

 

Klachten/symptomen

 

Pijn in de kuit en onderbeen is dik én rood:

 • Trombosebeen. Dit is een stolsel in een ader. Hierdoor kan de kuit dik, rood en pijnlijk worden.
 • Wondroos. Dit is een huidinfectie. Een deel van de huid wordt rood, warm en pijnlijk. Daarbij kunnen ook koorts en een algehele malaise gevoel voor komen.
 • Gordelroos. Dit is een infectie door het waterpokkenvirus van één huidzenuw. In een gedeelte van de huid ontstaan pijn en rode vlekken die blaasjes worden. De pijn en vlekken zitten aan één kant van het lichaam.
 • Bakerse cyste. Dit is een soort uitstulping met vocht in de knieholte. Als deze knapt, loopt er vocht in de kuit en wordt de kuit dik en rood.

Pijn in de kuit en het onderbeen is dik maar niet rood:

 • Oedeem. Door oedeem (vocht) ontstaat pijn in de benen. Als de huid wordt ingedrukt met een vinger, blijft er een deukje achter.
 • Zweepslag (coup de fouet). Dit is een scheurtje in de kuitspier. Het ontstaat plotseling tijdens lopen of rennen. Ook geeft het veel pijn bij activiteit van de kuit (lopen, traplopen, autorijden).

Pijn in de kuit en onderbeen is niet dik en ook niet rood:

 • Hernia in de rug. Door een uitstulping van een tussenwervelschijf in de onderrug kan er een zenuw naar het been in de knel komen. Dit geeft pijn in de kuit en/of voet, met soms ook tintelingen of een doof gevoel.
 • Etalagebenen. Dit is een vernauwing van de slagaders van de benen. Er ontstaat pijn tijdens het lopen in de kuit. Na even stoppen kan er weer verder worden gelopen.
 • Kuitkrampen. In de nacht pijnlijke krampen in de kuit.
 • Verhoogde spierspanning in de kuit. Vaak een strak en zeurend gevoel in de kuiten, welke delen van de dag aanwezig zijn. 
 • Overbelasting.

 

Behandelmethoden


Bij verdenking op een Bakerse cyste, trombosebeen, gordelroos en wondroos wordt men altijd terugverwezen naar de huisarts. De behandeling van fysiotherapie is afhankelijk van de soort kuitklachten. Vaak wordt in combinatie met 2-3 weken rust gestart met massage, shockwave therapie, tape, dry needling of oefentherapie.

Daarnaast worden oefeningen gegeven om de kuitspieren te rekken en om de spierkracht te trainen, om in de toekomst klachten te voorkomen.

 

Achillespeesblessure

 

Pijn in uw achillespees na inspanning, lopen of traplopen? Dan kunt u last hebben van een achillespeesblessure. Deze wordt meestal veroorzaakt door overbelasting. Het is een vervelende blessure, maar komt vaak voor. Onze fysiotherapeuten zijn ervaren in het behandelen van achillespeesblessures en helpen u graag!

De achillespees is een aanhechting die van uw kuitspier naar uw hiel loopt. Door een peesblessure is er te weinig doorbloeding waardoor minder bouwstoffen worden aangeleverd en afvalstoffen worden afgevoerd. Als gevolg hiervan kan het soms even duren voor u van de blessure af bent.

Kenmerkend aan een blessure door overbelasting is de toename van pijn. Eerst zult u weinig last hebben, maar de klachten kunnen erger worden wanneer u geen actie onderneemt. De volgende symptomen kunnen wijzen op een achillespeesblessure:

 • moeilijk op de tenen kunnen staan
 • moeite met afzetten tijdens (trap)lopen
 • zwelling op de achillespees of hiel
 • verdikte, roodgekleurde huid
 • pijn tijdens inspanning: bijv. hardlopen

Voor een gerichte behandeling van onder andere de hierboven beschreven klachten, kunt u terecht bij onze fysiotherapeuten. Samen met u bekijkt de fysiotherapeut de beste behandelmethode.

 

Wat kan de fysiotherapeut doen aan de pijn aan uw achillespees?

 

Wanneer u voor het eerst bij ons komt starten we met het doorspreken van de klacht. Hierna doet de therapeut gericht onderzoek waardoor een duidelijk beeld ontstaat. Verder zal de therapeut proberen de oorzaak van uw klachten te achterhalen.

Aan de hand van alle gegevens maakt u samen met de therapeut een behandelplan. We zullen altijd zoeken naar manieren die aansluiten bij uw mogelijkheden. Behandelmethoden zijn bijvoorbeeld shockwave therapie, medical taping, dry needling, massage en gerichte oefentherapie. 

onze specialisten:

Lage rug

Verschillende blessures en aandoeningen kunnen pijn in de rug veroorzaken. De oorzaken voor het onts...

Lees meer

Borstkas

Klachten aan de borst en of ribben kunnen door meerdere oorzaken ontstaan. Stijfheid van de borstwer...

Lees meer

Voet/hiel

Voetklachten komen voor bij 1 op de 4 Nederlanders. Deze klachten beperken het dagelijks functionere...

Lees meer

Elleboog

Er zijn veel verschillende aandoeningen en blessures waardoor elleboogklachten ontstaan. Pijnklachte...

Lees meer

Hoofd/aangezicht/kaak

Aan het hoof, aangezicht en/of de kaak kunnen vervelende klachten ontstaan die uw dagelijks leven ne...

Lees meer

Heup

Heupklachten zijn, soms hevige, pijnklachten die zich in en rond de heup bevinden. Er wordt vaak ged...

Lees meer

Enkel

Er zijn verschillende soorten enkelklachten. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen acute, chr...

Lees meer

Scheenbeenklachten

Eén van de meest voorkomende overbelastingsblessures bij lopen zijn de scheenbeenklachten. Andere b...

Lees meer

Nek

Nekklachten zijn zeer vervelend en een veel voorkomend probleem, Ze kunnen verschillende oorzaken h...

Lees meer

Bekken en bekkenbodem

De bekkenfysiotherapeut kan helpen uw controle over de bekkenbodemspieren te herwinnen en zo uw vert...

Lees meer

Schouder

Het schoudergewricht is het meest beweeglijke gewricht van het lichaam. Het bestaat uit het schouder...

Lees meer

Knie

Zonder knieën kun je niet opstaan, zitten, lopen en springen. Het kniegewricht moet sterk zijn om a...

Lees meer

Hand en pols

Handtherapie houdt zich bezig met het behandelen van functiestoornissen van spieren, pezen, banden, ...

Lees meer
Maak Afspraak

Pols en hand

De hand zit ingewikkeld in elkaar en kan op eindeloos veel manieren bewegen: met veel kracht of juist met precisie. Balans tussen alle onderdelen is heel belangrijk. Een aandoening aan de hand of de pols kan u dan ook flink beperken in het dagelijks handelen. Een handtherapeut kan helpen met het herstel na een val of een breuk, maar ook bij (zenuw)aandoeningen van de pols- en vingergewrichten.

Lees meer over dit klachtengebied

Voet/hiel

Onze voeten zijn onmisbaar bij het lopen. Ze zijn het fundament van ons lichaam en hebben veel te verduren. Voeten hebben een uitermate complexe anatomie. Daarom zijn ze kwetsbaar voor overbelasting en instabiliteit. Enkele voorbeelden van klachten die u kunt krijgen aan uw voet zijn hielspoor, achillespeesklachten, doorgezakte enkels, doorgezakte voorvoet, gewrichtspijn, pees- en bandenpijn.

Lees meer over dit klachtengebied

Enkel

Enkelklachten zijn klachten die men ervaart in en/of rondom het gewricht. Het enkelgewricht bestaat uit verschillende botstukken en er zijn ook banden, spieren en kapsel bij betrokken.

Er zijn verschillende soorten, oorzaken en symptomen en behandelingen bij deze aandoening.

Lees meer over dit klachtengebied

kuit/achillespees

De kuit is het gespierde achterdeel van het been dat zich bevindt tussen de knie en de enkel. De spieren in de kuit bestaan uit een oppervlakkige spiergroep en een diepere spiergroep die beiden vastzitten aan de achillespees.

Klachten aan de kuitspieren variëren van een lichte voorbijgaande stijfheid tot een forse spierscheuring waarbij pijn in de kuit vaak wordt ervaren als zeurende of stekende pijn in combinatie met andere klachten zoals roodheid en zwelling. Vooral bij hardlopers komen kuitklachten regelmatig voor.

Lees meer over dit klachtengebied

Scheenbeenklachten

Bij scheenbeenklachten onderscheiden we klachten aan de binnenvoorzijde en de buitenvoorzijde van het scheenbeen.

De meeste klachten aan het scheenbeen worden gerekend tot de categorie shinsplint.

 

Lees meer over dit klachtengebied

Knie

Klachten aan de knie komen veel voor en kunnen uw bewegingsvrijheid aantasten. Vaak ontstaan knieklachten tijdens het sporten of door een simpele misstap, maar ook artrose (slijtage) is een oorzaak. Een fysiotherapeut kan de juiste diagnose stellen en met u de juiste behandeling bepalen om de pijn te verhelpen. Ook voor en na een knieoperatie heeft fysiotherapie een positieve invloed.

Lees meer over dit klachtengebied

Heup

Veel klachten van de heup hebben te maken met degeneratie van het heupgewricht. De fysiotherapeut ziet tegenwoordig niet alleen mensen na een heupoperatie , maar ook ervoor, zodat de operatie soms uitgesteld kan worden. 'Better in" betekent ook vaak "better out".

Een goede conditie voor de operatie leidt tot een beter resultaat na de operatie. Spierklachten rond de heup zijn ook prima te behandelen met fysiotherapie.

 

Lees meer over dit klachtengebied

Bekken en bekkenbodem

Het bekken verbindt de romp met de benen en speelt een belangrijke rol bij de houding en het bewegen. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij het plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen zwak zijn, of juist te gespannen. Doordat niet iedereen deze spieren voelt, is bewuste controle soms een probleem. De bekkenfysiotherapeut helpt mannen, vrouwen en kinderen met klachten in het bekkengebied. Hierbij hoort ook begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied.

 

Lees meer over dit klachtengebied

Lage rug

Lage rugpijn komt vaak voor en kan hinderlijk zijn bij bewegen. Bukken, tillen, lopen, zitten is dan plots allemaal niet zo vanzelfsprekend meer. Soms straalt de pijn uit naar je been. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Om er achter te komen wat bij jou de oorzaak is en wat er moet gebeuren om van de pijn af te komen kan de fysiotherapeut je helpen.

Lees meer over dit klachtengebied

Elleboog

De elleboog is vaak aangedaan door overbelasting tijdens werk of sport. Tennisarm en golfersarm zijn bekende blessures die goed te behandelen zijn met fysiotherapie.
Heb je letsel en/of breuk na een val? Ook dan kun je voor de revalidatie terecht bij de fysiotherapeut.

Lees meer over dit klachtengebied

Borstkas

De borstkas, ook thorax genoemd, beschermt de longen en het hart en maakt aan de achterzijde deel uit van de totale wervelkolom.
De fysiotherapeut ziet veel mensen die geopereerd zijn aan hun borstkas of soms na een ongeluk of val, waarbij 1 of meerdere ribben gebroken zijn. Belangrijk is dat de borstkas weer kan bewegen zodat de ademhaling niet verstoord wordt.
De borstwervels kunnen aanleiding zijn tot het hebben van pijnklachten in de bovenrug, soms door aangeboren afwijkingen of botziektes.

Lees meer over dit klachtengebied

Nek

Nekklachten kunnen heel hinderlijk zijn omdat ze de beweeglijkheid van het hoofd kunnen beperken. De pijn wordt meestal veroorzaakt door spieren, banden, zenuwen of kleine gewrichten.

Soms straalt de pijn uit naar een plaats verder weg van de nek. Vaak zijn nekklachten de oorzaak van hoofdpijn.

Een fysiotherapeut kan helpen de oorzaak te vinden en helpen met het herstel. Bij gecompliceerde klachten wordt de hulp ingeroepen van een specialist.

Lees meer over dit klachtengebied

Schouder

De schouder is een zeer complex en invloedrijk gewricht. Slechts een lichte verstoring in de beweeglijkheid of de kracht, kan het gebruik van de arm en dus uw dagelijks handelen langdurig beperken.

Veel voorkomende oorzaken van schouderklachten zijn peesirritaties door een scheur of een kalkfragment. Ook kapselirritaties met als gevolg een 'frozen shoulder' komen vaak voor. Onze schouderfysiotherapeut stelt de juiste diagnose en helpt u bij het herstel.

Lees meer over dit klachtengebied

Hoofd, aangezicht en kaak

De klachten vanuit het hoofd en aangezicht variëren in vorm en oorzaak. Zij vereisen een specifieke deskundigheid (orofaciale fysiotherapie).
Naast hoofdpijn, waarvan veel verschillende types bestaan, ziet de orofaciaal fysiotherapeut veelvuldig klachten van de kaak en het kauwstelsel, soms in combinatie met zenuwverlammingen of klachten vanuit de nek.

Lees meer over dit klachtengebied

Jarenlang last van mijn schouder gehad (frozen shoulder), maar na een paar goede dry needling sessies ben ik er helemaal van af. Dankjewel Groustra Fysiotherapie!

Frans Groot
Anna Paulowna

Prachtige accommodatie en kundig personeel met veel specialisaties. Ik was in 'no time' van mijn klachten af. Kortom, een aanrader!

Petra Roozen
Anna Paulowna