Bekken en bekkenbodem

Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut kan helpen uw controle over de bekkenbodemspieren te herwinnen en zo uw vertrouwen in de bekkenbodemspieren terug te vinden. Onze specialist bekijkt uw klachten vanuit diverse invalshoeken, het bekken is namelijk niet los te zien van de rest van uw lichaam. Om de klacht in kaart te brengen kan een inwendig onderzoek noodzakelijk zijn.

Samen met u maakt de fysiotherapeut een behandelplan. De gemiddelde behandeling duurt 3 tot 6 maanden. U krijgt bijvoorbeeld gerichte oefeningen, praktische adviezen en uitleg over bijvoorbeeld ademhaling en toiletgedrag.

Bij bekkenklachten biedt onze bekkenfysiotherapeut de mogelijkheid gebruik te maken van medical tape (cure tape). De behandeling met deze tape werkt ondersteunend en patiënten ervaren dit als zeer nuttig/prettig. Ook bij incontinentieklachten en buikpijnklachten kan medical tape uitkomst bieden.

Veelgehoorde klachten aan het bekken en de bekkenbodem

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • Met moeite kunnen plassen of ontlasten
  • Zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of balgevoel in vagina of anus
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • Seksuele klachten, zoals pijn bij het vrijen, erectiestoornissen e.d.
  • Bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond zwangerschap en bevalling
  • Bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling

 

Welke specialist heb ik nodig bij bekken(bodem)klachten?

Veel complexe klachten aan het bekken en de bekkenbodem kunnen behandeld worden zonder operatie. Soms kunnen operaties zelfs voorkomen worden door het goed en tijdig aanspannen van de bekkenbodem. Voor een gerichte behandeling van onder andere de hierboven beschreven klachten, kunt u terecht bij onze bekkenfysiotherapeut Martine Dekker. Samen met u bepaalt zij de beste behandelmethode.

Hoewel de behandeling door een bekkenfysiotherapeut doorgaans plaatsvindt op verwijzing van de huisarts of specialist (bijvoorbeeld de uroloog, gynaecoloog, seksuoloog of revalidatie-arts, of op advies van een verloskundige of incontinentieverpleegkundige), kunt u ook zonder verwijzing bij onze therapeut terecht.

Lees meer over onze bekkenfysiotherapeut Martine Dekker. Ze is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in het buik-, lage rug, bekken- en bekkenbodemgebied bij mannen, vrouwen en kinderen.

Martine Dekker is geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

onze specialisten:

Schouder

Het schoudergewricht is het meest beweeglijke gewricht van het lichaam. Het bestaat uit het schouder...

Lees meer

Nek

Nekklachten zijn zeer vervelend en een veel voorkomend probleem, Ze kunnen verschillende oorzaken h...

Lees meer

Scheenbeenklachten

Eén van de meest voorkomende overbelastingsblessures bij lopen zijn de scheenbeenklachten. Andere b...

Lees meer

Enkel

Er zijn verschillende soorten enkelklachten. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen acute, chr...

Lees meer

Heup

Heupklachten zijn, soms hevige, pijnklachten die zich in en rond de heup bevinden. Er wordt vaak ged...

Lees meer

Kuit/achillespees

In de meeste gevallen is pijn in de kuit vervelend, maar kan het geen kwaad. Vaak is er een behandel...

Lees meer

Hoofd/aangezicht/kaak

Aan het hoof, aangezicht en/of de kaak kunnen vervelende klachten ontstaan die uw dagelijks leven ne...

Lees meer

Elleboog

Er zijn veel verschillende aandoeningen en blessures waardoor elleboogklachten ontstaan. Pijnklachte...

Lees meer

Voet/hiel

Voetklachten komen voor bij 1 op de 4 Nederlanders. Deze klachten beperken het dagelijks functionere...

Lees meer

Borstkas

Klachten aan de borst en of ribben kunnen door meerdere oorzaken ontstaan. Stijfheid van de borstwer...

Lees meer

Lage rug

Verschillende blessures en aandoeningen kunnen pijn in de rug veroorzaken. De oorzaken voor het onts...

Lees meer

Knie

Zonder knieën kun je niet opstaan, zitten, lopen en springen. Het kniegewricht moet sterk zijn om a...

Lees meer
Maak Afspraak

Enkel

Enkelklachten zijn klachten die men ervaart in en/of rondom het gewricht. Het enkelgewricht bestaat uit verschillende botstukken en er zijn ook banden, spieren en kapsel bij betrokken.

Er zijn verschillende soorten, oorzaken en symptomen en behandelingen bij deze aandoening.

Lees meer over dit klachtengebied

Voet/hiel

Onze voeten zijn onmisbaar bij het lopen. Ze zijn het fundament van ons lichaam en hebben veel te verduren. Voeten hebben een uitermate complexe anatomie. Daarom zijn ze kwetsbaar voor overbelasting en instabiliteit. Enkele voorbeelden van klachten die u kunt krijgen aan uw voet zijn hielspoor, achillespeesklachten, doorgezakte enkels, doorgezakte voorvoet, gewrichtspijn, pees- en bandenpijn.

Lees meer over dit klachtengebied

kuit/achillespees

De kuit is het gespierde achterdeel van het been dat zich bevindt tussen de knie en de enkel. De spieren in de kuit bestaan uit een oppervlakkige spiergroep en een diepere spiergroep die beiden vastzitten aan de achillespees.

Klachten aan de kuitspieren variëren van een lichte voorbijgaande stijfheid tot een forse spierscheuring waarbij pijn in de kuit vaak wordt ervaren als zeurende of stekende pijn in combinatie met andere klachten zoals roodheid en zwelling. Vooral bij hardlopers komen kuitklachten regelmatig voor.

Lees meer over dit klachtengebied

Scheenbeenklachten

Bij scheenbeenklachten onderscheiden we klachten aan de binnenvoorzijde en de buitenvoorzijde van het scheenbeen.

De meeste klachten aan het scheenbeen worden gerekend tot de categorie shinsplint.

 

Lees meer over dit klachtengebied

Knie

Klachten aan de knie komen veel voor en kunnen uw bewegingsvrijheid aantasten. Vaak ontstaan knieklachten tijdens het sporten of door een simpele misstap, maar ook artrose (slijtage) is een oorzaak. Een fysiotherapeut kan de juiste diagnose stellen en met u de juiste behandeling bepalen om de pijn te verhelpen. Ook voor en na een knieoperatie heeft fysiotherapie een positieve invloed.

Lees meer over dit klachtengebied

Lage rug

Lage rugpijn komt vaak voor en kan hinderlijk zijn bij bewegen. Bukken, tillen, lopen, zitten is dan plots allemaal niet zo vanzelfsprekend meer. Soms straalt de pijn uit naar je been. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Om er achter te komen wat bij jou de oorzaak is en wat er moet gebeuren om van de pijn af te komen kan de fysiotherapeut je helpen.

Lees meer over dit klachtengebied

Bekken en bekkenbodem

Het bekken verbindt de romp met de benen en speelt een belangrijke rol bij de houding en het bewegen. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij het plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen zwak zijn, of juist te gespannen. Doordat niet iedereen deze spieren voelt, is bewuste controle soms een probleem. De bekkenfysiotherapeut helpt mannen, vrouwen en kinderen met klachten in het bekkengebied. Hierbij hoort ook begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied.

 

Lees meer over dit klachtengebied

Heup

Veel klachten van de heup hebben te maken met degeneratie van het heupgewricht. De fysiotherapeut ziet tegenwoordig niet alleen mensen na een heupoperatie , maar ook ervoor, zodat de operatie soms uitgesteld kan worden. 'Better in" betekent ook vaak "better out".

Een goede conditie voor de operatie leidt tot een beter resultaat na de operatie. Spierklachten rond de heup zijn ook prima te behandelen met fysiotherapie.

 

Lees meer over dit klachtengebied

Nek

Nekklachten kunnen heel hinderlijk zijn omdat ze de beweeglijkheid van het hoofd kunnen beperken. De pijn wordt meestal veroorzaakt door spieren, banden, zenuwen of kleine gewrichten.

Soms straalt de pijn uit naar een plaats verder weg van de nek. Vaak zijn nekklachten de oorzaak van hoofdpijn.

Een fysiotherapeut kan helpen de oorzaak te vinden en helpen met het herstel. Bij gecompliceerde klachten wordt de hulp ingeroepen van een specialist.

Lees meer over dit klachtengebied

Borstkas

De borstkas, ook thorax genoemd, beschermt de longen en het hart en maakt aan de achterzijde deel uit van de totale wervelkolom.
De fysiotherapeut ziet veel mensen die geopereerd zijn aan hun borstkas of soms na een ongeluk of val, waarbij 1 of meerdere ribben gebroken zijn. Belangrijk is dat de borstkas weer kan bewegen zodat de ademhaling niet verstoord wordt.
De borstwervels kunnen aanleiding zijn tot het hebben van pijnklachten in de bovenrug, soms door aangeboren afwijkingen of botziektes.

Lees meer over dit klachtengebied

Elleboog

De elleboog is vaak aangedaan door overbelasting tijdens werk of sport. Tennisarm en golfersarm zijn bekende blessures die goed te behandelen zijn met fysiotherapie.
Heb je letsel en/of breuk na een val? Ook dan kun je voor de revalidatie terecht bij de fysiotherapeut.

Lees meer over dit klachtengebied

Schouder

De schouder is een zeer complex en invloedrijk gewricht. Slechts een lichte verstoring in de beweeglijkheid of de kracht, kan het gebruik van de arm en dus uw dagelijks handelen langdurig beperken.

Veel voorkomende oorzaken van schouderklachten zijn peesirritaties door een scheur of een kalkfragment. Ook kapselirritaties met als gevolg een 'frozen shoulder' komen vaak voor. Onze schouderfysiotherapeut stelt de juiste diagnose en helpt u bij het herstel.

Lees meer over dit klachtengebied

Hoofd, aangezicht en kaak

De klachten vanuit het hoofd en aangezicht variëren in vorm en oorzaak. Zij vereisen een specifieke deskundigheid (orofaciale fysiotherapie).
Naast hoofdpijn, waarvan veel verschillende types bestaan, ziet de orofaciaal fysiotherapeut veelvuldig klachten van de kaak en het kauwstelsel, soms in combinatie met zenuwverlammingen of klachten vanuit de nek.

Lees meer over dit klachtengebied

Jarenlang last van mijn schouder gehad (frozen shoulder), maar na een paar goede dry needling sessies ben ik er helemaal van af. Dankjewel Groustra Fysiotherapie!

Frans Groot
Anna Paulowna

Prachtige accommodatie en kundig personeel met veel specialisaties. Ik was in 'no time' van mijn klachten af. Kortom, een aanrader!

Petra Roozen
Anna Paulowna