Pagina: Home › Nieuws › Nieuws

Nieuws

 


Juli 2018

Sinds begin juli is onze therapeute Nathalie Pasma officieel aangesloten bij ParkinsonNet. Vanaf nu kunt u als patiënt terecht bij Nathalie voor Parkinson gerelateerde problematiek.
Ook andere zorgverleners kunnen contact opnemen met haar. Nathalie verheugt zich op een fijne samenwerking en helpt u graag.


------------------------------------------------------------------


Op 4 juli heeft een uitbreidingsaudit plaatsgevonden, inzake het SKMZ EffectiviteitsTraject Fysiotherapie.

We zijn zowel in Anna Paulowna als in Winkel getoetst en hierbij is door Kiwa vastgesteld dat we op beide locaties voldoen aan de auditcriteria 2018.
Daar zijn we heel trots op!


Juni 2018


Nieuw bij ons in de praktijk: golffysiotherapie

Een PGA erkend golffysiotherapeut is speciaal opgeleid om klachten die u belemmeren om te golfen te verhelpen. Deze fysiotherapeut kan ervoor zorgen dat u weer comfortabel kunt bewegen, zowel tijdens als na het golfen.

Om klachten te verhelpen of te voorkomen bent u bij Christian Rens aan het juiste adres.

Met behulp van een swinganalyse wordt uwhouding en beweging getest tijdens de swing.

Door middel van deze analyse en aanvullend lichamelijk onderzoek worden de oorzaken van uw klachten opgespoord. Door middel van behandeling en specifieke oefeningen worden belasting en belastbaarheid op elkaar afgestemd. En in overleg met uw golfprofessional wordt een programma gemaakt gericht op het verbeteren van uw spel en gezondheid. Dit samen zal ervoor zorgen dat u klachtenvrij kunt blijven golfen.

Christian Rens is PGA erkend golffysiotherapeut.

 


Mei 2018

 

Wij zijn zeer verheugd dat we op 29 mei wederom zijn geslaagd voor de interne opvolgingsaudit van de HKZ certificering.

Daarnaast hebben we op dezelfde dag aan de eisen van het KNGF Plusprogramma van Zilveren Kruis voldaan.

 


Januari 2018

Fysiotherapie Groustra heeft nu ook een locatie in Winkel.

Adres: G.J. van Leersumstraat 5, 1731 XC Winkel.
Telefoon: 0224-541318

Op deze locatie kunt u terecht voor algemene fysiotherapie en al onze specialisaties, op: 
maandag van 9.00-12.30 uur
dinsdag van 8.00-18.00 uur
woensdag van 8.00-18.00 uur
donderdag op verzoek mogelijk
vrijdag van 8.00-18.00 uur

Behandeling in de avonduren is op verzoek ook mogelijk.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Januari 2017

Met ingang van januari 2017 is onze praktijk aangesloten bij het Netwerk Orthopedie. Dit Netwerk is een samenwerkingsverband van de orthopedisch chirurgen van de NoordWest Ziekenhuisgroep en eerstelijns fysiotherapiepraktijken uit de regio's Alkmaar en Den Helder.

Het Netwerk Orthopedie heeft als doelstelling de behandeling van de totale heupprothese, totale knieprothese en voorste kruisbandreconstructie te optimaliseren.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


December 2016

 

Etalagebenen vanaf 1 januari 2017 in basisverzekering

Positief nieuws voor mensen met zogenoemde etalagebenen! Vanaf 1 januari 2017 wordt de beste zorg voor deze patiëntengroep – 37 behandelingen bij een gespecialiseerde ClaudicatioNet fysiotherapeut - vergoed uit de basisverzekering. Uit recente wetenschappelijke studies blijkt dat mensen met etalagebenen nog altijd te snel worden gedotterd of een bypass operatie ondergaan. Jaarlijks verwijden vaatchirurgen en radiologen de bloedvaten met een dotterbehandeling bij zo’n zesduizend patiënten.

"Niet nodig”, zegt fysiotherapeut Kelly Sijnesael. Zij reageert daarmee op recent onderzoek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. "De acute pijn, veroorzaakt door slagaderverkalking in de benen, kan veiliger en net zo goed worden verholpen door intensieve looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde ClaudicatioNet fysiotherapeut. Die aanpak scheelt de patiënt een operatie met risico’s en wordt vanaf 1 januari ook vergoed uit de basisverzekering.”

Ruim 25.000 mensen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose claudicatio intermittens, in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Etalagebenen worden veroorzaakt door een vernauwing van de slagaders, waardoor er te weinig zuurstof beschikbaar is voor de beenspieren. Dit geeft tijdens het lopen pijnklachten in één of beide benen. Die pijn is zo hevig dat mensen moeten stoppen met lopen. In rust neemt de zuurstofvoorziening weer toe en neemt de pijn af. Patiënten met etalagebenen moeten dus noodgedwongen pauzeren vanwege deze pijnklachten. Ze proberen dit vaak te verbergen door net te doen alsof ze een etalage bekijken; vandaar de naam etalagebenen.

Bij looptherapie wordt niet alleen het pijnlijke been behandeld, maar deze behandeling heeft ook een positief effect op het andere been en de algehele conditie. "Mensen met etalagebenen moeten leren om ‘door de pijn heen te lopen’,” aldus Kelly. "Dat is een hele stap, maar met de juiste begeleiding goed te doen. Niet alleen de fysieke inspanning kost energie; ook de noodzakelijke leefstijlverandering vraagt de nodige aandacht. Stoppen met roken, een actieve leefstijl, gezonder eten en trouw medicatie innemen zijn vaste aspecten die ter sprake komen tijdens het behandeltraject.”

ClaudicatioNet heeft de laatste jaren gebouwd aan een landelijk netwerk van 1800 fysiotherapeuten die getraind zijn in het begeleiden van mensen met etalagebenen. Patiënten met etalagebenen zijn van harte welkom bij Kelly Sijnesael in onze praktijk.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Juni 2015

Verstandige keuzes binnen de orthopedie

Behandel goed, opereer als het moet

Eerst alle mogelijke ‘conservatieve' behandelopties benutten, dan pas opereren. Dat is de rode lijn in de vijf ‘Verstandige Keuzes binnen de orthopedie' van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). ‘Verstandige Keuzes' zijn evidence based aanbevelingen waarover patiënten en artsen in gesprek kunnen gaan om samen te beslissen over de juiste behandeling. Patiënten denken vaak onterecht dat opereren de beste optie is, terwijl er in veel gevallen betere, patiëntvriendelijkere en tegelijkertijd goedkopere behandelmogelijkheden zijn.

Zo staat er in de nieuwe Verstandige Keuzes van de orthopeden dat heup- en knievervangingen grote ingrepen zijn die gepaard kunnen gaan met complicaties. Het is dus aan te bevelen om altijd eerst een behandeltraject te starten dat bestaat uit bijvoorbeeld pijnstilling, fysiotherapie, of eventueel een afvalprogramma. Dat is beter voor de patiënt, maar scheelt ook onnodig kosten. Bij aandoeningen aan de voorste kruisband in de knie adviseren de orthopeden drie tot zes maanden met fysiotherapie de beenspieren sterker te maken en tot ‘rust' te brengen, voordat een operatie wordt overwogen. En bij een versleten tussenwervelschijf is pijnstilling en een oefenprogramma de eerste stap.

Lees verder.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Orthopedie houdt Nederland in beweging

Zorg voor beweging Jaarmagazine 2015, aangeboden door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging – NOV

Dit magazine is beschikbaar als bladerboek via deze link.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Etalagebenen? Fysiotherapie is beter dan operatie

Patiënten met zogeheten etalagebenen moeten standaard drie maanden gespecialiseerde fysiotherapie krijgen. Dat is de beste zorg en het levert bovendien op jaarbasis aanzienlijke besparingen op.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Hugo Fokkenrood aan de Maastricht University.

Etalagebenen ontstaan na verkalking van de slagaders in de benen. Hierdoor krijgen mensen te weinig zuurstofrijk bloed in de beenspieren, wat leidt tot pijn bij het lopen. Alleen met rust verdwijnt de pijn. Patiënten doen vaak of ze etalages kijken om de pijn te verhullen. Vandaar de term etalagebenen (wetenschappelijke naam: claudicatio intermittens).

Lees het hele artikel op NOS.nl