Pagina: Home › Bekkenfysiotherapie › Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Waarvoor gaat u naar een bekkenfysiotherapeut?

Martine Dekker is geregistreerd bekkenfysiotherapeut en is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in het buik-, lage rug, bekken- en bekkenbodemgebied bij mannen, vrouwen en kinderen. Veel complexe klachten kunnen behandeld worden, zonder operatie.
Operaties kunnen soms zelfs voorkomen worden door het goed en tijdig aanspannen van de bekkenbodem.

De spieren in de lage rug, buik en het bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen. Het komt ook voor dat ze niet op het juiste moment hun werk doen. Niet iedereen voelt deze spieren, waardoor bewuste controle soms niet mogelijk lijkt. De bekkentherapeut kan u helpen de controle hierover te herwinnen.

Martine Dekker legt uit:
Als bekkenfysiotherapeut kan ik u helpen uw zelfvertrouwen weer te vinden. Het behandeltraject begin ik met voorlichting, preventie en diagnostiek. Daarop volgt coachen, begeleiden en het behandelen.

Heeft u bijvoorbeeld een van de volgende klachten:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
  • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
  • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;

dan kan bekkenfysiotherapie voor u de oplossing zijn.
Door het sterker worden van de bekkenbodemspieren kunt u bijvoorbeeld het ongewild urineverlies onder controle krijgen en kunnen verzakkingsklachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.
Pijn in de onderbuik of pijn tijdens vrijen kan veroorzaakt worden door een té actieve bekkenbodem. Dan is het juist zaak om de bekkenbodemspieren te leren ontspannen, waardoor de pijnklachten kunnen afnemen.
Ook op het gebied van de seksuologie heb ik scholing gevolgd. Dit is een belangrijk onderdeel binnen de bekkenfysiotherapie en hier zal dan ook tijdens de behandelingen aandacht aan worden geschonken.

 Heeft u begeleiding nodig:

  • bij operaties in de onderbuik;
  • bij bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;
  • tijdens zwangerschap en bevalling.

dan kunt u contact met mij opnemen voor een goede en adequate begeleiding in deze periode.
 
Tijdens de eerste afspraak bespreek ik met u uw klachten en breng ik deze zorgvuldig in kaart. Ik bekijk uw klachten vanuit diverse invalshoeken, het bekken is namelijk niet los te zien van de rest van uw lichaam.
Als bekkenfysiotherapeut wil ik dus onder andere weten of er tijdens het bewegen problemen zijn, hoe het plassen en ontlasten gaat en of er problemen zijn met seksualiteit. Om de klacht in kaart te brengen kan een inwendig onderzoek noodzakelijk zijn.
Samen met u maken we een behandelplan. Hierbij evalueren we regelmatig hoe het met u gaat en of uw klacht vermindert. Hoe lang u bij mij onder behandeling bent, is afhankelijk van uw problematiek. De gemiddelde behandeling duurt 3 tot 6 maanden. Dit lijkt lang, maar in deze periode wordt u zo’n 8 keer door mij gezien. In eerste instantie is de behandeling wekelijks, waarna de periodes tussen de behandelingen langer worden.
U krijgt niet alleen gerichte oefeningen, praktische adviezen en uitleg over bijvoorbeeld ademhaling en toiletgedrag, u doet ook oefeningen voor de bekkenbodem en stabilisatie van bekken en lage rug.

Bij bekkenpijnklachten bied ik u de mogelijkheid om gebruik te maken van medical tape (cure tape). De behandeling met deze tape werkt ondersteunend en wordt door mijn patiënten als zeer nuttig / prettig ervaren.
Ook bij incontinentieklachten en buikpijnklachten kan de behandeling worden ondersteund door medical tape.

De behandeling door een bekkenfysiotherapeut vindt doorgaans plaats op verwijzing van de huisarts of specialist (bijvoorbeeld de uroloog, gynaecoloog, seksuoloog of revalidatie-arts, of op advies van een verloskundige of incontinentieverpleegkundige). U kunt ook zonder verwijzing bij mij terecht.

Wie komen er voor behandeling in aanmerking?

Volwassenen, zowel mannen als vrouwen , maar ook kinderen kunnen bij mij terecht voor behandeling.
In de wachtkamer van de praktijk vindt u de tarieven voor een behandeling. Het is belangrijk om te controleren hoeveel behandelingen u vanuit uw aanvullende verzekering vergoed krijgt voor fysiotherapie.

Sinds 1 januari 2011 worden er bij urine-incontinentie 9 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering.
Voor meer informatie kunt u terecht op www.bekkenbodem.net

 

Martine Dekker, BIG-nummer: 19040876504