Pagina: Home › Manuele therapie › Manuele therapie

Manuele therapie

Wat is manuele therapie?

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die op de gewrichten kunnen worden toegepast.
De meest voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt zijn die van de nek en van de rug.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

‘De kraker’

Tijdens het uitvoeren van een behandeling kan de patiënt vaak een ‘krakje’ horen of voelen, dit is een onschuldig geluid veroorzaakt door het wegnemen van het vacuüm dat zich in het gewricht bevindt. Geen reden tot ongerustheid dus, er breekt niets.